nedjelja, travnja 03, 2016

Vječni trisagij

Benedicimus Deum caeli et coram omnibus viventibus confitebimur ei: quia fecit nobiscum misericordiam suam.


Blagoslivljajmo Boga nebeskoga i slavimo ga pred svim živim  bićima, jer nam iskaza svoje milosrđe.
(Pričesna na svetkovinu Presvetog Trojstva)

U glasniku Reda Presvetog Trojstva iz veljače ove godine u nekoliko je redaka spomenuta hvalevrijedna inicijativa jednog njihova redovnika.


Fra A. Mattia je neko vrijeme razmišljao o ideji koju je sada počeo uspješno ostvarivati. Zamislio je da se širom svijeta neprestano moli sveti trisagij, trinitarska pobožnost koja je predstavljena u ovom postu, da bi se tako svakog trenutka klanjalo Presvetom Trojstvu i veličalo ga se. Projekt je nazvao Vječni trisagij

Do sada se uključilo mnogo sudionika: svećenika, redovnika raznih ustanova i laika. Svatko se može upisati za dan i vrijeme kada želi moliti preko e-adrese na gornjoj slici. Posebno se traže oni koji bi pokrili noćne sate. 

Ukoliko se i ne odlučite sudjelovati upisom u ovu molitvenu inicijativu, evo malo poticaja da barem ponekad uključite trisagij među svoje ostale molitve kao zahvalu Presvetom Trojstvu za dobročinstva i kao nadoknadu za uvrede u ovo vrijeme kad se i s najviših mjesta u Crkvi iznosi sumnja u opstojnost Boga kakvog naviješta Katolička Crkva.

U postu o trisagiju spomenuti su razni svetci kojima je bio drag, u jednom drugom upisu bilo je riječi o svećeniku koji je sve što je imao trošio na širenje slave i veće čašćenje Presvetog Trojstva. Danas ćemo se zadržati na primjeru glasovitoga svetca iz XIX. st., sv. Antuna M. Clareta čiji se životopis nalazi na stranici Katolik.hr. On je nastojao oko širenja triju pobožnosti: svetog trisagija kao oružja protiv panteizma, štovanja Euharistije kao lijeka protiv nijekanja božanstva Gospodina Isusa Krista i Gospina ružarija protiv materijalističke koncepcije egzistencije, kako bi ljudi teškoće svoga života sjedinjavali s otajstvima Isusa i Marije u molitvi krunice (autobiografija- 12.03.2013.).  

U njegovoj autobiografiji o ovoj pobožnosti piše:

"637 Zimi obično svaki dan ustajem oko tri sata ujutro, katkad i ranije, jer ustanem odmah čim ne mogu više spavati. Ako ne spavam, ne ostajem u postelji. Onda počnem s molitvom brevijara, molim matutin i laude, presveti trisagij, a zatim čitam Sveto pismo, pripremam se za svetu misu, služim je, potom zahvaljujem i do jedanaest sati sam u ispovjedaonici. [...]"

"695 Gospodin mi je 27. kolovoza 1861., za vrijeme blagoslova Presvetim koji sam podijelio nakon mise u istoj crkvi, dao da prepoznam tri velika zla koja prijete Španjolskoj. To su protestantizam, bolje rečeno dekatolizacija, republika i komunizam. Dao mi je spoznati da treba primijeniti tri pobožnosti da se ta tri zla suzbiju: trisagij, Presveti sakrament i ružarij.

696 Trisagij tako da se svakodnevno moli. Presveti sakrament tako da se sluša misa i da ga se često i pobožno prima na sakramentalni i duhovni način. Ružarij tako da se dnevno mole tri ili barem jedan dio, razmatraju njegova otajstva i primjenjuje ih se na vlastite životne okolnosti."

"765 Ujutro oko tri, prije razmatranja, molim presveti trisagij. Oko dvanaest, prije ručka i nakon ispita savjesti, obdržavam križni put, a navečer molim tri dijela ružarija, sedam Očenaša i Zdravomarija Gospi Karmelskoj, isto toliko Majci Žalosnoj, desetku Gospi od Ružarija i malu krunicu.

766 Usmena mi molitva leži puno bolje od čisto misaone. Bogu hvala. U svakoj riječi Očenaša, Zdravomarije i Slava Ocu vidim bezdan dobrote i milosrđa. Bog, naš Gospodin, udijelio mi je milost da budem vrlo pozoran i gorljiv kad upravljam te molitve. I kod misaone molitve mi Gospodin daje mnoge milosti u svojoj dobroti i milosrđu, ali kod usmene molitve to bolje prepoznajem."

Pod brojem 765 navedeno je više molitava na čast Blaženoj Djevici Mariji. Svetac se, naime, kao student bio upisao u više pobožnih društava i bratovština- među njima i u one Gospe Karmelske, Gospe Žalosne i Gospe od Ružarija- pa je nastavio i kasnije u životu izvršavati molitvene obveze koje je tada bio preuzeo.

Izvor: claret.org
Slike: Meditaciones trin., (screeenshot) trinitari.org, C y R

1 komentar:

  1. Danas se većina vjernika jedva stigne prekrižiti prije spavanja.Molitva Ružarija, odlazak na svagdanju Svetu (T) Misu, molitva prije jela, časoslov, zahvalivanje, klanjanje ... što je to ? To više ne stignu ni u samostanima , a od laika tu i tamo neki iz karizmatskog pokreta. Robelar

    OdgovoriIzbriši