četvrtak, travnja 11, 2013

Mater Boni Remedii, ora pro eo

Glasnogovornik Svete Stolice jučer je opovrgnuo izjavu španjolske vatikanistice P. Gómez Borrero. Ona je bila izjavila da se "zdravlje Benedikta XVI. u zadnja dva tjedna rapidno pogoršalo". Benedikt XVI. prema njoj boluje od nečega "vrlo teškoga". Dodala je da neće još dugo biti među nama. Otac Lombardi je, naprotiv, rekao da su Benediktove tegobe "povezane s godinama" i da nema nikakvu bolest. 


Na slici je susret sada pape u miru s trinitarcima, u kolovozu 2006. god. u svetištu Gospe od Tufa. Red Presvetog Trojstva ove godine obilježava jubilej- 800 godina od smrti utemeljitelja, sv. Ivana iz Mate, i 400 godina od smrti obnovitelja reda, sv. Ivana Krstitelja od Začeća. Taj je stari red prvi u Crkvi koji je utemeljen za otkupljivanje kršćana koje su zasužnjili Saraceni. Prema predaji, kad je sv. Ivanu iz Mate u Tunisu nestalo novca za otkup, ukazala mu se Gospa i dala mu vrećicu s potrebnim iznosom. 


U srednjovjekovnom se jeziku izmjenjivalo otkupiti s izliječiti (redimere/remediare, redime/remede, vidi ovdje). Kasnije se kod trinitaraca ustalio naslov za Gospu- od Dobroga Lijeka. Pronašao sam jednu trodnevnicu i jednu krunicu na čast zaštitnici Reda Prevetog Trojstva i otkupa robova; izmolite nešto za zdravlje nekoć slavno vladajućeg prvosvećenika i za opstanak svega što je strpljivo i marljivo gradio tijekom osam godina svoga papinstva.

Slike: trinitaridematha.org, cofrades.pasionensevilla.tv

Trodnevnica Gospi od Dobroga Lijeka

1. O Marijo, majko dobrote i milosrđa, tebe nam je Isus darovao na vrhuncu otkupljenja kao voditeljicu i utjehu na kršćanskom putu; s povjerenjem ti se utječemo zazivajući te slatkim naslovom Majke od Dobroga Lijeka. Otvori, o Marijo, svoje srce da možemo crpiti od punine tvoga milosrđa, podaj nam radost da osjetimo tvoju majčinsku skrb, ublaži naše patnje, podupri naše snage koje sustaju, brani nas od opasnosti za dušu i tijelo, zadobij nam od svoga Sina Isusa milosti koje trebamo, osobito ovu za koju te sada s pouzdanjem molimo...

Zdravo Marijo...

2. O Djevice moćna, Naša Gospo od Dobroga Lijeka, preomiljena kćeri Očeva, djevičanski stane i Majko Utjelovljene Riječi, preljubljena zaručnice Duha Svetoga koja si na svijet donijela vrhovni lijek, Isusa našeg Otkupitelja, te koja pridružena otajstvu otkupljenja nastavljaš surađivati u spasenju ljudi koji su ti povjereni kao djeca, svrni svoj sućutni pogled nad trpeće čovječanstvo, poslušaj naše vapaje, zadobij nam od Presvetoga Trojstva milost koju žarko prosimo u ovoj trodnevnici. Povjeri nas Srcu svoga Sina Isusa, vrhovnog lijeka svim našim zlima, i daj da ga uvijek možemo nasljedovati.

Zdravo Marijo...

3. O Marijo, kraljice anđela i svetih, majčinskom si skrbi izlazila ususret mnogim potrebama sv. Ivana iz Mate u djelu otkupa robova, k tebi se utječemo u opasnostima i protivštinama. Ti si naše utočište, naš dobar lijek; k tebi Majko svraćamo pogled, u tebe polažemo naše pouzdanje i naše ufanje! Kako si tijekom stoljeća štitila puk Božji, spasi ga i danas od opasnosti otpada od vjere i svakoga ropstva; oslobodi ga od njegovih neprijatelja, brani ga od brojnih progona. Pokaži i danas svoju majčinsku i moćnu zaštitu svima koji te zazivaju naslovom Majke od Dobroga Lijeka i zadobij nam od Presvetoga Trojstva, koje te ispunilo darovima i zaogrnulo ljepotom, milost koju ustrajno molimo...

Zdravo Marijo...

Antifona

Otvori svoje Srce svima, o Majko od Dobroga Lijeka, da svi crpe iz punine tvoje ljubavi i tvoga milosrđa: rob oslobođenje, bolestan zdravlje, žalostan utjehu, grješnik oproštenje, pravedan milost, anđeo radost.

Trojstvo te ispunilo milostima, o Djevice Presveta.
Zazivamo tvoj lijek i tvoju zaštitu.

Pomolimo se

Bože, naš Oče, koji si u svom planu ljubavi po Djevici Mariji donio lijek ljudskomu rodu, pomozi i nama, koji prosimo njenu majčinsku zaštitu, u svim našim potrebama i dopusti da prispijemo u vječnu radost u nebu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.


Krunica Gospi od Dobroga Lijeka

Častimo te Kraljice neba i zemlje, ti si preljubljena kći Boga Svevišnjega, odabrana majka Utjelovljene Riječi, bezgrješna zaručnica Duha Svetoga, svetište Presvetoga Trojstva.

O Majko božanskog Otkupitelja koja pod imenom Naše Gospe od Dobroga Lijeka dolaziš u pomoć svima koji te zazivaju, proširi i nad nas svoju majčinsku zaštitu. O tebi, o draga majko, ovisimo kao što bespomoćna djeca ovise o svojoj dragoj i brižnoj zemaljskoj majci.

Zdravo Marijo...

O Gospo od Dobrog Lijeka, izvore nepogrješive pomoći, dopusti da u vrijeme naše potrebe crpimo iz tvoje riznice milosti sve što trebamo.

Dotakni srca grješnika da potraže pomirenje i oproštenje. Utješi žalosne i osamljene, pomozi siromasima i bespomoćnima, bolesnicima i patnicima. Neka ozdrave na tijelu i duši te ojačaju duhom, kako bi u strpljivom predanju i kršćanskoj jakosti izdržali svoje patnje.

Zdravo Marijo ...

Draga Gospo od Dobroga Lijeka, izvore nepogrješive pomoći, tvoje suosjećajno srce zna lijek za sve žalosti i jad koje susrećemo u životu. Pomozi nam svojim molitvama i zagovorom da pronađemo lijek za naše probleme i potrebe, osobito ... (spomeni nakanu).

Obećavamo ti, o preljubljena Majko, da ćemo se predati savršenijem kršćanskom životu, pažljivijem poštivanju Božjeg zakona, savjesnijem ispunjavanju obveza našega životnog staleža, i da ćemo težiti biti oruđa spasenja u ovom narušenom svijetu.

Draga Gospo od Dobroga Lijeka, budi uvijek uz nas i svojim nam zagovorom podaj da se radujemo tjelesnom zdravlju, duševnom miru te da rastemo u vjeri i ljubavi prema tvom Sinu Isusu.

Zdravo Marijo...

V. Moli za nas, Majko od Dobroga Lijeka
R. Da produbimo našu posvetu tvom Sinu i obnovimo svijet Njegovim Duhom.

Nema komentara:

Objavi komentar