petak, srpnja 09, 2010

Marijine benediktinke

Kalendar francuske opatije Le Barroux za 11. srpnja ima upisan blagdan prijenosa sv. Benedikta- Translatio s[ancti]. p[atris]. n[ostri]. Benedicti abb[atis]. Tim povodom predstavljam jednu lijepu zajednicu koludrica odanih tradiciji koje su se u početku ustručavale nazvati benediktinkama, sve dok se najprije ne izvježbaju u životu prema pravilu ovoga patrijarha zapadnog monaštva.

Dvije djevojke pod okriljem Bratstva sv. Petra, započele su 1995. godine zajednicu pod imenom benediktinskih Oblatkinja Marije Kraljice Apostola. Samo ime je program: posveta Blaženoj Djevici Mariji i život prema pravilu sv. Benedikta. Zadaća im je osobito molitva za svećenike kojima žele biti suradnice u reevangelizacije svijeta, po uzoru na potporu koju je Presveta Djevica davala apostolima. U potrazi za mjestom prikladnim za monaški život, dvaput su se selile. Konačno, na poziv msgr. R. W. Finna, nastanile su se 2006. u njegovoj biskupiji Kansas City-St. Joseph u Missouriju. Ponudio im je potporu i zaštitu njihove karizme te tradicionalne liturgije. Ponovo su obavile novicijat pod vodstvom dviju opatija, tako da su prve zavjete položile 2007., a samostan je postao priorat pod zaštitom Gospe Efeške. Sestre otada nose novo, sadašnje ime; Benediktinke Marije Kraljice Apostola.

Prošloga 15. svibnja prvih jedanaest koludrica, zajedno s prioricom, položilo je svečane zavjete. Postoji dosta lijepih fotografija koje prikazuju taj veliki čin. Ovo su njihova redovnička imena: priorica, majka Tereza od Presvetoga Trojstva i sestre, Marija Vilhelmina od Presvetoga Ružarija, Emanuela od Predragocjene Krvi, Skolastika od Presvetog Lica, Benedikta od Muke Gospodinove, Cecilija od Milosrdnog Srca Isusova, Tarzicija od Euharistijskog Srca Isusova, Janja od Djevice Marije Majke Božje, Bernardica od Predragocjene Krvi, Gema od Isusa i Mizerikordija od Presvetog Sakramenta.

Na slikama je uočljiv plavi veo s crvenom podstavom, za koji su inspiraciju dobile od Gospine slike koja visi u njenoj kućici u Efezu. Plava boja simbolizira Gospino majčinstvo, a crvena, kao u starozavjetno doba, njezino djevičanstvo. Tri križića označuju Presveto Trojstvo.

Ove koludrice ne strahuju za budućnost jer postoji dosta zainteresiranih za ulazak u red, tako da su započele izgradnju većega samostana.

Sastavljeno prema: Benedictines of Mary, Traditional Vocations
Slika: Kansas Catholic

1 komentar:

  1. Imao sam priliku upoznati i razgovarati s ovim divnim sestrama! Jako su duhovne i talentirane u mnogim stvarima, npr. izrada prekrasnog misnog ruha, gregorijansko pjevanje..
    Ono što je zadivljujuće je s kojom ljubavlju govore o svećeništvu. Imaju veliku potporu u njihovnom biskupu mons. Finnu, velikom prijatelju i podupiratelju izvanrednog rimskog obreda! Inace radi se o jednom od najboljih i najperspektivnijih americkih biskupa. Ima simpatije cijele pravovjerne katoličke amerike!!

    OdgovoriIzbriši