ponedjeljak, srpnja 26, 2010

Cantabo Domino (Ps. 12, 6)

Danas je na vijestima i raznim portalima kao zanimljivost objavljeno da je Decca Records podružnica diskografske kuće Universal Music Group, sklopila ugovor s francuskim koludricama Opatije Gospe od Navještenja. Ono što nije izrečeno je da se radi o samostanu koji njeguje izvanredni oblik rimskog obreda, zato nije ni čudo da su ih uočili kao opatiju koja prednjači u gregorijanskom pjevanju, premda se sestre nisu niti prijavile na natječaj na koji se javilo preko sedamdeset samostana. Opatica, časna majka Placida Devillers stoga je izjavila: "Mi to nismo tražile, nego je to našlo nas". Molitva sv. Josipu je riješila zabrinutost zajednice da bi nemir izazvan uzbuđenjem oko snimanja mogao naškoditi klauzurnom životu. Njihov CD pod naslovom Voices- Chant from Avignon trebao bi se pojaviti već u studenom.

Ova zajednica benediktinki nastala je 1979. kada su se četiri djevojke okupile oko majke Elizabete tražeći od nje da započnu "eksperiment tradicije" kakav je za benediktince započeo dom Gérard Calvet u samostanu sv. Magdalene. Sestre su se nakon seljenja na koncu smjestile u Le Barrouxu. Sveta Stolica je kanonski priznala samostan 1989., a na čast opatije uzdignut je 1992. Papa za osobito svečane prigode imenuje svoga izaslanika, smatrao je da je takva prigoda blagoslov njihove nove crkve. Jorge Arturo kard. Medina Estévez u svojstvu posebnoga izaslanika pape Benedikta XVI. posvetio je novu opatijsku crkvu koludrica 12. svibnja 2005. (snimka posvete). U pismu kojim je kardinala imenovao svojim izaslanikom, Sveti Otac se spomenuo svoga pohoda tom samostanu 1995. Danas u samostanu živi oko četrdeset sestara (video o životu opatije).

Nadam se da će koludrice postići barem isti uspjeh kakav su s istom kućom postigli cisterciti iz Heiligenkreuza, čiji je album Chant- Music for Paradise iz 2008. prodan u više od milijun primjeraka.

Sastavljeno prema: EXSVLTET, Le Salon Beige, Les moniales
Slika: ABBAYE NOTRE-DAME DE L'ANNONCIATION

Nema komentara:

Objavi komentar