srijeda, srpnja 01, 2009

Predragocjena Krv Isusova

Cijeli mjesec srpanj posvećen je Predragocjenoj Krvi Isusovoj (vidi Inde a primis), to posebno vrijedi za njegov prvi dan, kada je po starom, ali u nekim mjestima i družbama posvećenog života, i po novom kalendaru svetkovina Predragocjene Krvi. Odlučio sam ga započeti predstavljajući jednu tradicionalnu, ovaj put žensku, redovničku zajednicu - Sestre Predragocjene Krvi Gospodina našega Isusa Krista iz Schellenberga u Lihtenštajnu.


Utemeljitelji ove kongregacije su sin i majka- o. Franz Sales Brunner, misionar Predragocjene Krvi i Anna Maria Brunner, oboje umrli na glasu svetosti.

Anna Maria, rođena je 1764. u Švicarskoj, bila je majka šestero djece, od kojih se čak troje odazvalo duhovnom pozivu. Sa četrdeset i osam godina je ostala udovica, premda je odgajala brojno potomstvo, nalazila je vremena za molitvu, čak i da svaki dan ode do udaljene crkve. Bila je poznata i kao prijateljica siromaha, tako da su u njihov dom gotovo svakodnevno navraćali potrebiti. Kasnije je u odmaklim godinama razmišljala kako bi se što bolje pripravila na smrt. Hodočastila je u Rim i tamo postala članica Bratovštine Predragocjene Krvi. Po povratku je sa svoje dvije kćeri započela samostanski život euharistijskim klanjanjem i štovanjem Predragocjene Krvi. Broj sestara je već nakon nekoliko godina porastao pa im je churski biskup potvrdio pravilo. Službenica Božja umrla je 16. siječnja 1836., a kada su njezin grob zbog prijenosa otvorili 1933., njezine ruke, uvijek spremne na molitvu i na pomoć siromasima, pronađene su neraspadnute.

Ovo je molitva za njezinu beatifikaciju:

"Svemogući Oče nebeski, obilježio si službenicu svoju Anu Mariju velikom ljubavlju prema Tebi i ljudima, daj da nam sve više svijetli kao primjer, i daruj joj, ponizno molimo, čast oltara, koji živiš i kraljuješ od vijeka do vijeka. Amen." (Izvor: Helvetia catholica)

Nakon Koncila, sestre su 1967. prihvatile nove konstitucije,međutim, kako su se pokazale manjkave, vratile su se provjerenima iz 1930. Od 1975. su surađivale s Piovim bratstvom, sve do poznatih događaja iz 1988., kada se povezuju sa Svećeničkim bratstvom sv. Petra. Karizma im je vječno klanjanje Predragocjenoj Krvi Spasiteljevoj u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a osobito mole za svećenike. Habit im izgleda ovako.

Ustrajnost u vjernosti klasičnom obredu i duhovnosti se pokazala pravim izborom. Dok u samostanu modernih klanjateljica, koje su napustile habit i hodaju bez vela i u hlačama, imaju još petnaestak članica većinom starijih od šezdeset godina, i jedva se mogu prisjetiti kad je neka djevojka zadnji put ušla u samostan, sestre Predragocjene Krvi su prošle godine u malom Lihtenštajnu imale pet novakinja.

150 godina samostana Schellenberg, obilježile su prošle i ove godine, raznim svečanostima, predavanjima, izložbom i prigodnim izdanjima. Papa Benedikt XVI. im je tim povodom udijelio svoj apostolski blagoslov.

Sastavljeno prema: Helvetia catholica, Kath.ch, Kreuz.net, Kath.ch, Erzbistum Vaduz
Slika: briefmarken-forum.com

2 komentara:

  1. Lijepo!
    Nisam shvatio je li se zajednica nakon 1967. podijelila na tradicionalnu i modernu ili se neke nisu htjele vratiti na staro pravilo?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ove "modernizirane" o kojima je riječ su Klanjateljice Predragocjene Krvi Isusove koje je utemeljila sv. Marija de Mattias.

    Ali, da ne bi bilo jednostavno: sestre A. M. Brunner su se već u XIX. st. proširile u Ameriku (Dayton, Ohio) gdje je bilo dosta njemačkih doseljenika; tamo su 1933. prenijeli i tijelo A. M. Brunner. Još postoji kongregacija koja se poziva na nju, to su ove bez habita: www.preciousbloodsistersdayton.org. Ne znam kada je došlo do ove podjele. Zadnja je mala podjela bila 1988., tada se šest sestara odvojilo jer nisu htjele prekinuti suradnju s Piovim bratstvom. One su osnovale zajednicu Marijinih kćeri od Predragocjene Krvi.

    OdgovoriIzbriši