subota, lipnja 27, 2009

Sancta Maria de Perpetuo Succursu

Na današnji dan se u nekim krajevima svijeta slavi Gospa od Neprestane Pomoći. Po tim je naslovom osobito štuju redemptoristi i druge redovničke zajednice koje njeguju duhovnost sv. Alfonza de Liguorija. Među te zajednice spadaju i Sinovi Presvetoga Otkupitelja ili Prekoalpski redemptoristi, koji su upravo jučer obilježili godišnjicu svoga povratka u puno zajedništvo s Papom, o čemu su izvještavali i katolički mediji u Hrvatskoj.

Nastali su kao reakcija na ublažavanje pravila i krizu koja je zahvatila redemptoriste nakon II. vatikanskog koncila. Nakon što je slavno vladajući papa Benedikt XVI. objavio svoj motuproprij Summorum Pontificum, utemeljitelj zajednice o. Michael Mary Sim i ostala subraća, uspostavili su kontakt s Papinskim povjerenstvom Ecclesia Dei i zamolili regularizaciju. Papa je njihovu zamolbu prihvatio 26. lipnja 2008. Budući da ih redemptoristi nisu htjeli prihvatiti u zajedništvo s posebnim statusom, odlučili su uzeti novo ime- Sinovi Presvetoga Otkupitelja, habitu su dodali škapular, a prepoznatljivi su kao sinovi sv. Alfonza i po velikoj krunici koju na specifičan način nose oko pasa. Broje oko dvadeset članova, a žive na škotskom otoku Papa Stronsay i na Novom Zelandu. Bogoslovi im studiraju u američkom sjemeništu Svećeničkog bratstva sv. Petra, ali promiču i zvanja za braću laike koji su u većini. Bave se proizvodnjom sira, stočarstvom, ribarstvom, poljodjelstvom. Vode Bratovštinu za duše u čistilištu, izdaju knjige, a veliku pozornost posvećuju evangelizaciji putem interneta: Transalpine Redemptorists at home, Archconfraternity, Alphonsianum, Sons of the Most Holy Redeemer in Christchurch, Papa Stronsay Texts. Radi se o mladoj i perspektivnoj redovničkoj zajednici koja nastoji s pouzdanjem u zagovor Gospe od Neprestane Pomoći voditi svijet Gospodinu. Mater de Perpetuo Succursu, ora pro nobis!

2 komentara:

  1. Izvrsno, ovo cu sigurno iskoristiti (naravno uz link u jednoj od iducih blog preporuka kad mislim predstaviti ovu zajednicu).

    Sto kazes na najnoviji tekst kod Father Z-a od onog biskupa u Baselu. To bi vrijedilo prevesti za ove nase "bezuvjetne podupiratelje koncila".

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da se baš dobro nadovezuje na ono što je napisao prof. Spaemann o toj temi, s tim da biskup navodi još neke primjedbe. Hvala na ocjeni!

    OdgovoriIzbriši