srijeda, lipnja 24, 2009

Poznań

Dosta je pozornosti zadnjih dana izazvala razborita propovijed pomoćnoga biskupa poznańskog, msgr. Gregorza Balcereka. Slike možete pogledati ovdje.


"Prečasni prelati i kanonici, velečasni svećenici, dragi sjemeništarci, i posebno vi, draga braćo i sestre, ljubitelji liturgije u izvanrednom obliku rimskoga obreda. Doista sam dirnut da slavim svetu žrtvu u najdostojanstvenijem obliku. Svaka misa je dar i otajstvo, iskustvo Božanskoga. Dakle, slavljenje i sudjelovanje u njoj ispunjava nas strahom Božjim. Tako i laici i kler žive misu na svom putu svetosti. Prisjećam se mnoštva svetih svećenika koji su slavili euharistijsku žrtvu s dubokim poštovanjem, kao što su sv. Ivan Marija Vianney, župnik arški, ili nama bliži otac Pio. To su svećenici koji su živjeli euharistiju, koji su izgrađivali svoje zajednice po načinu na koji su slavili liturgiju, a onda- duhovno- i cijelu Crkvu. Danas sam počašćen time da stojim pred ovim velikim oltarom i prinosim svetu misnu žrtvu u istom obliku, rabeći iste molitve i geste, ostvarujući euharistijsko čudo; mogu vidjeti koliko snažno usus antiquior potiče svećeničku svetost.

Danas smo ovdje , u nedjelju, dan Gospodnji, kada Crkva želi svečanije slaviti misnu žrtvu. Okupljeni smo posebnim povodom; petnaest je godina otkako poznański tradicionalni vjernici odani pretkoncilskoj misi mole u jedinstvu s nadbiskupom poznańskim.

Želim izraziti dvostruku zahvalnost. Najprije prečasnom prelatu Janu Stanisławskom, dušobrižniku tradicionalnih vjernika i svim svećenicima koji su vam ikada služili, za njihovu požrtvovnu službu. Zatim, vama, mojim dragim vjernicima, za vašu vjernost Majci Crkvi, što ste odbacili napast da prekinete jedinstvo s rimskim biskupom, Svetim Ocem. Znam da su očekivanja nekih od vas bila veća od onoga što vam je poznańska crkva, pa i Sveopća crkva mogla ponuditi. Vaše strpljenje i vjernost, a najviše vaše gorljive molitve su nagrađene. Prije dvije godine, Njegova Svetost Benedikt XVI. napisao je dokument koji je iz temelja promijenio držanje Rimske crkve prema skupinama kao što je vaša. Potičem vas da ustrajete u vjernosti i strpljenju, da pokažete razumijevanje prema našim biskupima pozvanima na odgovornost prema cijelom Gospodnjem stadu, koji služe Crkvi u najboljim namjerama, trudu i moći, uvijek tražeći njegovo dobro.

Mudrost je poljskih biskupa, osobito sluge Božjega Stefana kardinala Wyszyńskog, da smo bili pošteđeni prekida i skandala iz 1970.-ih koji je poharao zemljama i župama Zapadne Europe i Amerike. Stoga vas molim da imate razumijevanja prema oprezu naših biskupa prema starijem obliku liturgije. Ništa nije za Crkvu tako destruktivno kao nasilna reforma. Crkva ne treba reformatore, nego svece. Govorio sam o patru Piju; sjetite se da ga nisu svecem učinile ni rane ni čudesa, već herojski posluh i poniznost prema poglavarima i ordinarijima, koji nisu uvijek razumjeli toga velikog sveca, pa su ga mogli i povrijedili nekim odlukama. Crkva raste poniznošću svoje djece, a ne treba nikakvu borbu; borimo se protiv vlastitih grijeha i poroka, a Crkvu oplemenjujmo neprestanom molitvom i osobnom žrtvom.

Sjećam se «stare» mise iz mojega djetinjstva kad sam bio ministrant. U sjemenište sam ušao nakon poslijekoncilskih promjena. Sve do sada sam slavio svetu liturgiju prema misalu Pavla VI. pa nisam iskusio ono što znaju stari svećenici. Možda bi mi zato lakše bilo stajati među vama i s vama doživjeti ljepotu liturgije. Značajka je mise prema misalu sv. Pija V. da privlači više zrelih i mlađih ljudi, nego starije generacije, ali vas ponovo molim da imate razumijevanja, strpljenja i poštovanja prema onima koji ne dijele vaše čežnje i osjećaje.

Berninijeve kolonade u Rimu koje okružuju Baziliku i Trg sv. Petra mogu simbolizirati Katoličku crkvu. Nalikuju raširenim rukama. Te su ruke otvorene svima koji žele naviještati katoličku vjeru u jedinstvu s rimskim biskupom. Crkva, kao dobra majka, ima veliko srce. U njoj je dosta mjesta za pristalice drevnoga oblika, kao i za nove pokrete rođene nadahnućem Duha Svetoga. Crkva ima živu tradiciju, u njoj neprestano djeluje Duh Sveti. Stoga, tradicija nije ukopanost u prošlosti. Cijenite što je Crkva živjela stoljećima (potpuno dijelim vašu ljubav), nikada ne dopustite da među vama hara duh protivan Duhu Svetom; duh isključivanja drugih, duh uznositosti, ukratko duh oholosti. Takvo nagnuće bi se protivilo katolištvu i odbijalo bi one ispružene ruke Crkve; napast da stvaramo zatvorene kružoke, da zatvaramo to srce Crkve koje sve želi prihvatiti.

Mora se jasno naznačiti da su u krivu svi oni koji odbacuju stariji oblik koji pripada crkvenoj tradiciji te da osiromašuju Crkvu. Pogrješno je dijeliti Crkvu na prije i poslije koncilsku, odbacivati staro, a veličati samo novo. Nažalost, svjedoci smo takvoj sklonosti koja je nastala zbog nepoštivanja liturgijskih propisa. S liturgijom se ne može postupati kao da je privatno vlasništvo svećenika ili neke zajednice. Liturgija nikada ne smije služiti kao platforma za vlastite eksperimente i biti lišena svoga dostojanstva.

Kako nam blisko zvuče riječi koje je izgovorio uvaženi katolički mislitelj Robert Spaemann u opatiji Fontgombault, u nazočnosti tada kardinala Josepha Ratzingera. Htio je naznačiti da ukoliko netko želi znati što je euharistija, mora zavoljeti stari obred. Rekao je: «Budućnost liturgije u Latinskoj crkvi ovisi o opsluživanju zapovijedi kojom je Bog odredio zemaljsku sudbinu: Poštuj oca i majku.» Moramo se naučiti obazirati kako na vlastite roditelje, tako i na one duhovne; svece koji su oblikovali svetu liturgiju.

Sljedećega petka, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, Njegova Svetost Benedikt XVI. će otvoriti Svećeničku godinu, kojoj će patron biti sv. Ivan Marija Vianney. Vaša bi zajednica mogla organizirati hodočašće na grob svetog župnika arškog, za svaki takav pothvat dajem vam svoj blagoslov. Molim vas braćo i sestre za vaše žarke molitve za našega Papu, naše biskupe, svećenike i nova svećenička zvanja. Krist, Vječni Veliki svećenik i Njegova Majka, Blažena Djevica Marija neće vam ostati dužnici. Čut će naše molitve i dat će nam mnoštvo svetih svećenika. Amen."

Izvor: New Liturgical Movement

Nema komentara:

Objavi komentar