subota, srpnja 07, 2018

Protego nunc, in morte juvo, poſt funera ſalvo!

Danas počinje devetnica Gospi Karmelskoj. U knjizi Sacre instruttioni iz 1656. auktor o. Gabrijel Ferri, OCarm. piše o pobožnosti na čast sedam glavnih nebeskih radosti Majke Božje, koju su obavljali oni koji nose njezin škapular. Iako je dovoljno samo izmoliti sedam Očenaša i Zdravomarija, o. Gabrijel donosi i način s kratkim spomenom tih radosti. Pavao V. je članovima škapularske bratovštine koji izmole tih sedam Očenaša i Zdravomarija podijelio oprost od 40 dana svaki put.

Istu pobožnost možete naći i u knjigama Breve istruzione (1824.) i Tesoro del Carmelo (1864.).

Štitim sada, na samrti pomažem, poslije smrti spašavam!

"1. Raduj se Zaručnice Duha Svetoga, i ja se radujem s tobom, zbog sreće koju sada uživaš u nebu jer si po svojoj čistoći i djevičanstvu uzdignuta nad sve korove anđeoske.
Oče naš, Zdravo Marijo

2. Raduj se prava Majko Božja, i ja se radujem s tobom, jer si ti jedina zavrijedila sjesti zdesna svoga Presvetoga Sina, najbliža prijestolju Presvetoga Trojstva.
Oče naš, Zdravo Marijo

3. Raduj se Kćeri Božja, i ja se radujem s tobom, jer te sve hijerarhije anđeoske, svi blaženi duhovi, časte, štuju i priznaju za Majku svoga Stvoritelja i slušaju te na tvoj najmanji znak.
Oče naš, Zdravo Marijo

4. Raduj se Službenice Presvetoga Trojstva, i ja se radujem s tobom, jer si poput sunca koje ovdje na zemlji obasjava čitav svijet, tako ti svojom prisutnošću sjaš i obasjavaš sav raj te si uzrok prevelike radosti stanovnika nebeskih.
Oče naš, Zdravo Marijo

5. Raduj se Kraljevno presvijetla, i ja se radujem s tobom, jer uživaš tu radost da ti je volja uvijek sjedinjena i suobličena s onim što hoće Božje Veličanstvo.
Oče naš, Zdravo Marijo

6. Raduj se Ufanje grješnika i Utočište nevoljnih, i ja se radujem s tobom, jer ti se daju sve milosti koje zatražiš od svoga Božanskoga Sina, i ne daje nam se ni jedna milost na zemlji, a da ne prođe kroz tvoje presvete ruke na nebu.
Oče naš, Zdravo Marijo

7. Raduj se Majko, Kćeri i Zaručnice Božja, i ja se radujem s tobom, jer se sve radosti, zadovoljstva i naklonosti koje uživaš u nebu nikada ne smanjuju, već se uvećavaju sve do Sudnjega dana i trajat će u vijeke vjekova. Amen.
Oče naš, Zdravo Marijo

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu, kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova Amen.

℣. Moli za nas sveta Bogorodice.
℞. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se.
Neka nas, molimo Gospodine, štiti slavni zagovor blažene i slavne vazda djevice Marije i privede u život vječni. Po Kristu Gospodinu našemu. ℞. Amen.

℣. S Blagim Čedom neka Djeva Mati.
℞. Blagoslov nam dostoji se dati."

Izvor: Sacre instruttioni, Bologna, 1656.
Slika: splendor

Nema komentara:

Objavi komentar