subota, listopada 08, 2016

Desetljeće

Mlada svećenička Ustanova Dobrog Pastira stekla je nedavno slavu i time što je jedan njen svećenik služio prvu javnu tradicionalnu glagoljašku svetu misu u Hrvatskoj nakon liturgijske reformacije (1, 2). Večeras će svećenik iste tradicijske zajednice služiti tradicionalnu latinsku misu u Svetom Martinu (3, 4). 

Ustanova ove godine slavi desetu obljetnicu svoga postojanja. U Rimu će u petak, 28. listopada 2016., D. kard. Castrillón Hoyos koji je u vrijeme osnutka bio predsjednik Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei, služiti tradicionalnu pontifikalnu svetu misu u crkvi Sv. Luke i Martine. Nakon svete mise, kard. Burke, koji će ovog mjeseca posjetiti Zagreb i Split, predvodit će procesiju svjetla do crkve Sv. Marije in Campitelli

Sljedećeg će dana Ustanova sudjelovati na V. međunarodnom hodočašću Summorum Pontificum u Rimu. Tradicionalnu će misu u Sv. Petru služiti portlandski nadbiskup A. Sample, a ministrirat će i pjevati svećenici i bogoslovi Dobrog Pastira. 


Prošle godine je u ovoj zajednici reverendu obuklo deset bogoslova, a 2016. je do sada rekordna s trinaest oblačenja. Prema izjavi dosadašnjeg rektora bogoslovije o. Aulagniera u jednom intervjuu, najviše je bogoslova iz Francuske, Brazila i Poljske. Ostali su iz Španjolske, Amerike, Kolumbije i Konga. Odgovarajući na pitanje o planovima u bliskoj budućnosti, stari rektor koji je bio osnovao francuski distrikt Piova bratstva i vodio ga devetnaest godina kaže: "Želio bih svećenike 'kontrarevolucionare', da se ne daju uvjeriti tom deklaracijom 'o ljudskim pravima bez Boga', deklaracijom koja predstavlja rat protiv Boga i njegovih zapovijedi" .

Otac Aulagnier je jedan od petorice svećenika Piova bratstva koji su osnovali Ustanovu Dobrog Pastira. Drži da normalizaciju kanonske situacije piovaca ništa ne sprječava i da je opasno dugo vremena ostati daleko od "legitimnog" auktoriteta. Smatra da će Piovo bratstvo, sa svojim brojnim školskim i ostalim ustanovama, još imati veliku ulogu u budućnosti. Istaknuo je da mu je u vođenju bogoslovije "jako koristio primjer msgr. Lefebvrea, kako je on upravljao svojim sjemeništem u Ecôneu. Bio je uzor strpljivosti i snage". Ne skriva da ga je stav Svetog Oca na zadnjoj sinodi o obitelji "duboko šokirao". Podsjeća da je Papina dužnost da čuva vjeru. Isto tako mu se nisu svidjeli njegovi postupci prema franjevcima Bezgrješne i izjave o savjesti za La Repubblicu. Na koncu se osvrnuo i na sitaciju u Francuskoj za koju kaže da je "katastrofalna. Njeni je političari vode u smrt. Oni su protiv kršćanstva, protiv kršćanske civilizacije, protiv Francuske. Protiv Božjeg zakona i danas protiv samog Božjeg stvorenja". Smatra da svjedočimo "dekreaciji", no vidi da se nasuprot tomu diže "velika nada" koju vidi u Kristu i Njegovoj Crkvi.


U lipnju ove godine za Ustanovu Dobrog Pastira zaređeno je pet svećenika i pet đakona. Osim u Europi (Francuska, Italija, Poljska) i Latinskoj Americi (Brazil, Čile, Kolumbija), odnedavna djeluju i u Africi, točnije u Ugandi


Večerašnja je tradicionalna misa u Svetom Martinu u mjesecu ružarija Blažene Djevice Marije, koju ova zajednica časti kao svoju Nebesku Pastiricu, prilika da se pridružimo obilježavanju desetogodišnjice jubileja Ustanove Dobrog Pastira koja je iskazala spremnost na rad i u našoj domovini.

Nema komentara:

Objavi komentar