ponedjeljak, srpnja 14, 2014

I je i nije

"Kažu da je [Papa] nejasan, no mi točno znamo što misli." 
(p. B. Hagenkord, Njemačka redakcija Vatikanskog radija. Izvor: RORATE CÆLI )

U nedjelju je osvanuo još jedan Papin nesretni intervju, drugi koji je dao famoznom Scalfariju. Bio je to treći njihov susret. Prošli intervju sa Scalfarijem koji se osnivao na njihovu razgovoru od 24. rujna 2013., a objavljen je sljedećeg 1. listopada, pročitajte ovdje. Iako je u njemu Papa iznio (ili navodno iznio) niz nevjerojatnih tvrdnja, našao je svoje mjesto čak na vatikanskoj internetskoj stranici. 

"[...] Usprkos žestokim kritikama Papinih izjava, demantija nije bilo.

- Bizarni intervju pape Franje i E. Scalfarija

Tek mjesec i pol kasnije intervju je uklonjen s vatikanske internetske stranice te je izjavljeno u općenitom objašnjenju da Papini intervjui nisu dio službenog učiteljstva. Nekoliko dana zatim Scalfari je pred inozemnim tiskom u Rimu otkrio detalje o intervjuu (vidi naš izvještaj). Obznanio je da je sam oblikovao Papine prijeporne odgovore, no s izričitim Papinim odobrenjem. K tomu, prije tiskanja je podnio Papi intervju da zatraži njegov 'nihil obstat'.

Scalfari se 30. prosinca 2013. u jednom uvodniku ponovo vratio na svoj razgovor s papom Franjom i ponovio da je katolički poglavar faktično grijeh proglasio ukinutim.

U pismu od 23. listopada 2013. Papa je Scalfariju izričito zahvalio za razgovor i za intervju te izrazio želju za daljnjim razgovorima: 'Bilo bi mi drago kad bismo se mogli ponovo susresti kako bismo produbili teme o kojima smo bili započeli naš razgovor za vrijeme Vašeg zadnjeg posjeta.' I to se sada dogodilo."

Vatikanski glasnogovornik je u jučerašnjem slučaju reagirao istoga jutra opovrgavajući citate koji su u nezgodan kontekst doveli Kardinalski zbor i priskrbili svećenicima ovakve naslove: 

"'Pa ipak, kao i ranije u sličnim okolnostima, treba napomenuti da je ono što Scalfari pripisuje Papi rabeći navodnike, rezultat njegova pamćenja kao profesionalnog novinara, a ne točna zabilješka s kakve snimke'. Papa također nije pregledao Scalfarijev tekst. 'Dakle, ne može i ne smije ni na koji način biti govora o intervjuu u uobičajenom smislu riječi'- kaže vatikanski glasnogovornik.

'Ako članak u svojoj cjelini i reproducira smisao i duh razgovora između Svetog Oca i Scalfarija, mora se naglasiti, kao i kod jednog prethodnog 'intervjua' objavljenog u 'La Repubblici', da se pojedine izjave u objavljenoj formulaciji ne mogu sa sigurnošću pripisati Papi'."

Katholisches.info dodaje svoj komentar: "Čovjek se pred takvim vratolomijama jednog glasnogovornika može samo uhvatiti za glavu. Koji to političar, državnik, crkveni vođa, predsjednik udruge, poduzetnik, uopće kakva bi to osoba iz javnog života prepustila jednom novinaru da odoka i bez ikakvog ograničenja formulira i objavi odgovore ispitanika? Neshvatljiv postupak koji je još neshvatljiviji zbog loših iskustava nakon prvog intervjua. Papa daje intervju, a priznati ateist neprijatelj Crkve formulira odgovore? Nedostaju riječi da se opiše takva hazardna igra s izjavama Namjesnika Kristova na zemlji. Dovoljno govori kabaretska interpretacijska podrška vatikanskog glasnogovornika."

Papa očito u ovakvom konfuznom načinu komunikacije ne vidi ništa sporno. Često su se njegove začuđujuće izjave pokrivale time da su izvučene iz konteksta, odnosno da su ih novinari iskrivili, no bjelodano je da mu takvo iskrivljavanje ne smeta. Vjerojatno je točno da je intervju zgodna forma koja omogućuje Papi da kaže ono što stvarno misli, dok istodobno "njegovom glasnogovorniku omogućuje osporavanje" (QVC).

Izvor: katholisches.info

2 komentara:

  1. Vrijeme kušnje za sve nas.
    Vrijeme vjere u neuništivost Crkve te pojačane molitve za pobjedu Srca Marijina.
    Papa i da hoće, ne može uništiti Crkvu, jer je Gospodin vodi i štiti.
    Međutim, svojim stilom vladanja Crkvi može zadati strašne udarce - što se upravo i događa.
    Sjetimo se mons.Fellaya i izjave o raketi koja je upaljena prema dolje i o mogućoj eksploziji.
    Pa recite da mons. Lefebvre nije bio proročki glas!
    Znam da sam pomalo dosadan s ovim izjavama, ali u ovom mutežu treba govoriti istinu i kad se činilo...

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Sada se na vatikanskim stranicama pojavio još i onaj prvi intervju koji je bio objavljen 1. listopada potom uklonjen.
    Stanje je zbilja teško. Sveta Crkva doživljava velika poniženja.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši