ponedjeljak, rujna 09, 2013

Volja za moć

Povjerenik za franjevce Bezgrješne poduzeo je prvi veliki korak- imenovao je generalnog tajnika, i to ne nekog za koga bi se moglo reći da predstavlja neku sredinu između dosadašnjega vodstva i šačice nezadovoljnika (šestorica!) koja je iskoristila promjenu na papinskoj stolici za smjenu svog utemeljitelja i vodstva reda, nego upravo samog vođu spomenutih disidenata. Takav razvoj događaja sigurno nije iznenadio R. de Matteija koji je 30. srpnja napisao da "Kongregacija za redovnike u ime Pape miče vodstvo reda da ga preda manjini pobunjene, progresivne braće na koje će se osloniti novi povjerenik da 'normalizira' ovaj red. Drugačije rečeno; da ga odvede u onu katastrofu koju je do sada izbjegao zahvaljujući svojoj vjernosti crkvenim zakonima i Učiteljstvu" (1).

"Apostolski povjerenik Kongregacije franjevaca Bezgrješne imenovao je o. A. Bruna novim generalnim tajnikom reda. Time je učinio prvi korak u preustroju reda povezanog s Tradicijom, kako se i pribojavao povjesničar R. de Mattei, kad je obznanjena odluka Kongregacije za redovnike da pod komesarsku upravu stavi red odan vjeri i blagoslovljen brojnim podmlatkom. Kapucin o. F. Volpi, povjerenik s punim ovlastima kojega je postavila Sveta Stolica, 5. rujna o. A. Bruna učinio je svojom desnom rukom i najvišim predstavnikom reda. Novi generalni tajnik je smjesta razaslao priopćenje o samom sebi svoj subraći u kojem piše kako je zadaća generalnog tajnika da bude od pomoći komesaru 'prema pripadnicima reda i prema van', da se bavi 'korespondencijom svih zadaća koje je preuzeo komesar, da sastavlja protokole svih susreta komesara, da upravlja generalnim arhivom reda i da aktualizira statistike reda. Generalni tajnik preuzima i zadaću jedinoga glasnogovornika reda za vrijeme komesarske uprave'.

Napuljac o. A. Bruno (44 god.) do srpnja 2013. bio je voditelj službe za medije reda i zapažen je prvenstveno u svezi s nekim incidentima. Internetska stranica Mediatrice.net kojom je upravljao objavila je neke dvojbene priloge prof. M. Castellana u kojima je hvalio Montijevu vladu i europsku superdržavu. Isti Castellano, blizak o. Brunu, drugdje je postao poznat po člancima u korist islama i izgradnje džamija u Italiji.

Dok su franjevci Bezgrješne kao red djelatno podupirali Marš za život u Italiji, propagirali ga i u velikom broju u njemu sudjelovali, Mediatrice.net ga je prešutjela, kako 2012. tako i 2013. godine. Spomenuta je internetska stranica objavila nedavno pretjeranu pohvalu isusovcu P. Dall'Ogliju, kojega su 27. srpnja 2013. oteli islamisti. Dall'Oglio, prema vijesti jedne arapske internetske stranice od 12. kolovoza ubili su ga džihadisti, što se službeno ne može ni potvrditi ni demantirati, do svoje je otmice igrao dvojbenu 'interreligijsku' ulogu u Siriji. Jedanput jer se izjasnio kao 'katolik i musliman'. Drugi put jer je pozvao sirijske pobunjenike da kemijsko oružje uporabe protiv Assadovih vojnika.

- Otac A. Bruno poznat po neraspoloženju prema katolicima i franjevcima Bezgrješne koji su povezani s Tradicijom

Otac Bruno kontrolira i Facebook-stranicu franjevaca Bezgrješne. Tamo upada u oči što, suprotno općem držanju drugih u redu, stavlja svoje slike. Upravo otkada je obznanjena komesarska uprava reda, nije prošao nijedan dan, a da ovaj medijima sklon redovnik nije objavio fotografije sama sebe na Svjetskom danu mladih u Riju, u svim mogućim varijacijama. Također je poznato njegovo neraspoloženje prema katolicima povezanim s Tradicijom, kao i prema franjevkama Bezgrješne, ženskoj grani istoga reda, koje je okrivio za 'nepopustljivost'. On je bio i onaj koji je zavodljivim upućivanjima novinara izvješće o povjereničkoj upravi reda, koje je on prvi obznanio, pokušao skrenuti u izvjesnom smjeru protiv vodstva svoga reda i protiv stare mise.

Otac A. Bruno vrijedi za glavnog čelnika tadašnje disidentske skupine šestorice koja se obratila Kongregaciji za redovnike i dala joj očito dobrodošao povod da nešto poduzme protiv vodstva reda. Zadnji susret između apostolskog povjerenika i smijenjenog vodstva kongregacije zbio se 30. kolovoza. Imenovanjem o. A. Bruna za generalnog tajnika i glasnogovornika reda čini se da je nastupilo ono što je predvidio de Mattei; naime, da se povjerenik sadržajno slaže s disidentima koji su neprijateljski nastrojeni prema Tradiciji te da će im preko komesarske uprave izručiti red.

Popustljivost utemeljitelja reda častoljubivom gojencu odnosi visok danak. Slika prikazuje o. A. Bruna, koji živi pri Bazilici svete Marije Velike, s papom Franjom. Čini se da je promjena pape bila odlučujući preduvjet za postupak protiv reda.

'Franjevci Bezgrješne, počevši s utemeljiteljem o. Manellijem, jure prema opasnosti da se više neće moći pronaći u svom redu'- piše 'Corrispondenza Romana'."

Izvor: Corrispondenza Romana, katholisches.info
Slika: Facebook franjevaca Bezgrješne

2 komentara:

  1. der Wille zur Macht... autor sintagme Friedrich W. Nietzsche. Odličan odabir naslova!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tragično. Daj Bože da se modernistička protuofenziva na ovome zaustavi.
    Slučaj podsjeća na neki način na početke FSSPX-a i prve konfrontacije s Kurijom.
    Ako Franjevci Bezgrješne ne pruže otpor, onako kako im de Mattei i Cristina Siccardi savjetuju, za kratko će vrijeme biti uništeni.

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši