srijeda, kolovoza 07, 2013

Svetac Providnosti

Nadbiskupija Buenos Aires ima svetište u kojem se svakog sedmog u mjesecu okupi oko 25 000 ljudi, a svake godine na današnji dan slijeva se puno veće mnoštvo hodočasnika da traži zagovor sveca mira, kruha i rada- svetog Kajetana, utemeljitelja teatinaca. Ovogodišnjeg blagdana red će održavati 1200 redara i 800 skauta, neki vjernici danima prije kampiraju pred ulazom u crkvu kako bi prvi ušli kad se u ponoć otvore vrata svetišta. Mnogi će provesti šest do osam sati u redu strpljivo čekajući da uđu i pomole se pred svečevim likom. Svete mise se počinju služiti već u 4 ujutro. 


Blagdan je to koji tadašnji nadbiskup Buenos Airesa, kardinal Bergoglio, nije propuštao (1) , a i ove će godine vjernici oko 23 sata 6. kolovoza čuti obraćanje,sada pape Franje, preko velikih zaslona postavljenih oko crkve. Njegove propovijedi iz prethodnih godina dostupne su ovdje

Sveti Kajetan spada među velike ličnosti katoličke obnove XVI. stoljeća. Više o njemu možete doznati na sveci.net, a ja ću dodati samo neke pojedinosti. Kajetana je majka ubrzo nakon rođenja posvetila Presvetoj Djevici, i on je ostao vjeran toj posveti, tako da je od djetinjstva u njemu sjala čudesna nevinost zbog koje su ga svi nazivali svecem. Godine 1524. utemeljio je prvi red regularnih klerika. Ugledali su se na apostolski način života, a stekli su i velike zasluge u borbi protiv protestantizma. Regularni klerici teatinci odrekli su se svake brige za zemaljsko posjedovanje. Nisu imali redovite prihode, čak nisu ni prosili, nego su, oslanjajući se na Providnost, živjeli od milostinje koju bi im sami vjernici donijeli. Zato je u Rimu postojala izreka- svet kao teatinac. Svetac je primio jednu posebnu milost; u Božićnoj je noći iz ruku Presvete Djevice kao nagradu za svoje krjeposti primio u naručje Malog Isusa u Bazilici sv. Marije Velike. Piše da se zbog primjera sv. Jeronima, velikog ljubitelja jaslica koje se tu čuvaju, odvažio približiti jaslicama. I tu je iz ruku svoje zaštitnice primio našim tijelom zaodjevenu Riječ. Moje je srce jako tvrdo kad se u tom trenutku nije prekinulo i rastopilo (2).

Sv. Kajetan se istaknuo i tjelesnim djelima milosrđa. Osnovao je u Veneciji bolnicu za neizlječive, ustanovu Monte di Pietà iz koje se kasnije razvila Napuljska banka. Tu su siromašni mogli posuditi novac i izbjeći lihvare. Zbog svega toga svetac je ostao zapamćen kao svećenik i svetac Providnosti kojemu se posebno obraćaju nezaposleni i siromašni. Tako je u Argentini broj hodočasnika u svetište u Buenos Airesu (Liniers), termometar nezaposlenosti i siromaštva u zemlji.

Dan svetog Kajetana slavi se, naravno i drugdje po svijetu pa je npr. suzaštitnik Napulja, zaštitnik Ħamruna na Malti (3, 4), više redovničkih zajednica... Neki tragovi štovanja sv. Kajetana postoje čak i u Hrvatskoj (5, 6), i tu se onda moramo se sjetiti Riječanina Kajetana Vičića, teatinca i auktora najvećega umjetničkog epa u hrvatskoj književnosti na latinskom jeziku- Jesejide (lat. Jesseis). Taj ep o životu Presvete Djevice Marije ima 13531 heksametar u dvanaest pjevanja, što ga čini i jednim od najvećih novovjekovnih epova. Napisao je također ep o životu sv. Kajetana,  Tieneida (lat. Thieneis) u oko 5000 heksametara.  O ocu Kajetanu Vičiću i njegovu djelu možete čitati na stranici Matice Hrvatske. Kao prilog širenju štovanja sv. Kajetana prenosim ovih nekoliko molitava:



Sveti Kajetan iz Thiene
Grad Segni
o četvrtoj stoljetnici njegove smrti
1547.   7. kolovoza    1947.

Krunica na čast sv. Kajetana da se dobije pomoć božanske Providnosti

Bože u pomoć mi priteci.
Gospodine pohiti da mi pomogneš.
Slava Ocu

I. O slavni patrijarše, sveti Kajetane, koji si još kao dijete sve svoje pouzdanje stavio u Boga, a ne u svoje snage i pomoć stvorenja, i koji sve od Njega možeš isprositi: moli za mene i zadobij mi s darom žive i iskrene vjere pomoć božanske Providnosti.
4 Slava Ocu

II. O slavni patrijarše, sveti Kajetane, koji si se velikodušno odrekao počasti, lagodnosti i svih zemaljskih dobara da bi mogao savršeno služiti Gospodinu, i koji sve od Njega možeš isprositi, moli za mene i zadobij mi s darom nenavezanosti na zemaljska dobra pomoć božanske Providnosti.
4 Slava Ocu

III. O slavni patrijarše, sveti Kajetane, koji si iznad svega ljubio Gospodina, a bližnjega svoga kao sebe sama, i koji si uživao zadivljujuću bliskost Njegove božanske ljubavi, te možeš sve od Njega isprositi, moli za mene i zadobij mi sa svetom ljubavlju prema Bogu, pomoć božanske Providnosti.
4 Slava Ocu

IV. O slavni patrijarše, sveti Kajetane, koji si slavu Gospodnju i dobro duša pretpostavio svakom svom probitku i interesu, toliko si Mu omilio te sve možeš od Njega isprositi, moli za mene i zadobij mi s darom svoje revnosti pomoć božanske Providnosti.
4 Slava Ocu

V. O slavni patrijarše, sveti Kajetane, koji si kao nagradu za svoj vjerni odgovor na darove i tolike povlastice kojima te obdario Gospodin, postao neprestani čudotvorac i posebni djelitelj milosti nebeskih, moli za mene i zadobij mi s milošću svete ustrajnosti u dobru, pomoć božanske Providnosti.
4 Slava Ocu

VI. O slavni patrijarše, sveti Kajetane, koji si zadivljujuće velikodušno i hrabro proveo svoj život u službi Boga i Njegove Crkve, te zaslužio nagradu i krunu u nebu gdje si blagi odvjetnik i moćni posrednik svojim štovateljima, moli za mene i zadobij mi, sa svim drugim potrebnim milostima, pomoć božanske Providnosti. Amen.
3 Slava Ocu

℣. Moli za nas sveti oče Kajetane.
℞. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se.

Svemogući vječni Bože učinio si da blaženi Kajetan ispovjedatelj, koji se divno pouzdavao u Tvoju Providnost, prezire zemaljska dobra i obiluje nebeskim darovima; podaj da mi koji častimo njegov spomen osjećamo pomoć iste nebeske Providnosti i težimo neprestano vječnim dobrima. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.



MOLITVA

Preslavni sveti Kajetane, koji si sjedinjujući s najgorljivijom ljubavlju prema Bogu preveliko milosrđe prema bližnjemu, potrošio sav svoj život priskrbljujući drugima vremenito i vječno dobro, te postavši dragovoljno svima sve, postao si oslonac siromašnima, potpora slabima, voditelj nevoljnima, zdravlje bolesnima, tješitelj na smrtnom času, zaštitnik umirućih, zagovornik i posrednik svih pred prijestoljem slave gdje živiš u blaženstvu; svrni blag svoje milostive oči i na mene, svoga nedostojnog, no iskrenog štovatelja, koji sam prisiljen na život u ovoj bijednoj dolini boli i suza toliko potrebit tvoje zaštite. Priteci mi u pomoć, o veliki sveče, u svim mojim potrebama, bilo duhovnim bilo vremenitima, zadobij mi sa zdravljem duše i ono tijela, brani me od neprijatelja moga vječnog spasenja i oslobodi me od grijeha i od svakog drugog zla, tako da ustrajući u dobru sve do kraja moga zemaljskog puta, mognem zadobiti od Boga dragocjenu milost dobre smrti, a nakon nje vječnu slavu u nebu. Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

Sve na hvalu i slava budi
Isusu, sv. Kajetanu i Mariji

(S crkvenim dopuštenjem)

TIP S. GAETANO-MORLUPO (ROMA)

Litanije sv. Kajetana

Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.

Kriste, čuj nas.
Kriste, usliši nas.

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se.
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo, moli za nas

Slavni sveti Kajetane,
Svećeniče Providnosti,
Obnovitelju svetosti među svećenstvom,
Apostole razgoren božanskom ljubavlju,
Prvače kršćanskog milosrđa,
Osvajatelju duša za Boga,
Ljiljane čistoće,
Anđele mira,
Stupe Crkve,
Bukteći plamene milosrđa,
Vjerni i razboriti slugo,
Zaštitniče poniznih,
Čuvaru božanskih sakramenata,
Pokaznice Božanskog Djetešca,
Omiljeni sine Presvete Djevice,
Baštiniče Kraljevstva Božjega,
Prepobožni i produhovljeni svećeniče,
Zagovorniče siromaha,
Zaštitniče siromašnih,
Pomoći potrebitih,
Nado napuštenih,
Zaštitniče nesretnih,
Zagovorniče onima koji te zazivaju,
Primjere kršćanske krjeposti,
Svećeniče po Srcu Božjem,
Naš zaštitniče i zagovorniče.

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

℣. Moli za nas sveti Kajetane.
℞. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Bože koji si blaženom Kajetanu ispovjedatelju svojemu dao da nasljeduje apostolski oblik života; podaj nam po njegovu zagovoru i primjeru da se vazda u Tebe uzdamo i čeznemo samo za nebeskim dobrima. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvor i slike: St. Cajetan's Corner

Nema komentara:

Objavi komentar