petak, ožujka 15, 2013

Protiv sofizama

U domovini Svetog Oca Franje, prihvaćen je 2010. zakon protiv kojega se borio s drugim biskupima. Prije glasovanja bio se obratio za pomoć karmelićankama.

"Drage sestre,

pišem ovo pismo svakoj od vas u četirima samostanima Buenos Airesa. Argentinci će se u sljedećih nekoliko tjedana morati suočiti sa situacijom čiji bi ishod mogao uvelike naštetiti obitelji. Riječ je o zakonu o braku osoba istoga spola.

U opasnosti je identitet obitelji koju čine otac, majka i djeca te njen opstanak. U opasnosti je život mnoge djece koja će unaprijed biti diskriminirana zbog izostanka ljudskog sazrijevanja s ocem i majkom, kako je Božja volja. U igri je jasno odbacivanje zakona Božjega upisanoga u naša srca.

Sjećam se riječi sv. Terezije Male kad govori o bolesti u svom djetinjstvu. Kaže da je đavlova zavist pokušala razoriti njenu obitelj, nakon što je njena starija sestra ušla u Karmel. I ovdje je prisutna đavlova zavist po kojoj je grijeh ušao u svijet, i lukavo pokušava razoriti sliku Božju: muško i žensko koji su dobili poslanje da rastu, množe se i podlože si zemlju. Ne budimo naivni, nije to samo jednostavna politička borba; to je planu Božjem neprijateljska namjera. To nije samo zakonski projekt (to je samo instrument), nego jedan 'pokret' oca laži koji želi zbuniti i zavesti djecu Božju.

Isus nam je obećao poslati Duha Istine da nas brani od toga lažljivog tužitelja. Danas domovina pred tom situacijom treba posebnu pomoć Duha Svetoga kako bi unijela svjetlo Istine usred sjenâ zablude; treba toga Odvjetnika koji nas može obraniti od začaranosti tolikim sofizmima kojima se taj zakon pokušava opravdati, a koji zbunjuje i zavodi čak i ljude dobre volje.

To je razlog što vam se obraćam i tražim od vas molitve i žrtve, dva nepobjediva oružja koja je imala sv. Terezija. Vapite Gospodinu da pošalje senatorima koji trebaju glasovati svoga Duha. Da ne glasuju motivirani zabludom ili okolnostima, nego prema naravnom zakonu i zakonu Božjem. Molite za njih, za njihove obitelji, da ih Gospodin pohodi, ojača, utješi. Molite da učine veliko dobro za domovinu.

O ovom će se zakonu u Senatu raspravljati nakon 13. srpnja. Okrenimo se sv. Josipu, Mariji i Djetešcu i žarko molimo da brane argentinsku obitelj u ovom trenutku. Sjetimo se što je sâm Bog rekao svom narodu u vrijeme velikog straha: 'ovaj rat nije vaš, nego Božji'. Neka nas sveta Obitelj
pomogne, brani i prati u toj Božjoj vojni.

Hvala vam za ono što ćete učiniti u ovoj borbi za domovinu. I, molim vas, molite i za mene. Neka vas Isus blagoslovi i Blažena Djevica zaštiti.

Srdačno vaš,

kard. Jorge Mario Bergoglio, SI
nadbiskup Buenos Airesa"

Izvor: RORATE CÆLI

Nema komentara:

Objavi komentar