ponedjeljak, srpnja 04, 2011

Nadvojvoda Oton Habsburški

U ranim jutarnjim satima današnjega dana, umro je u dobi od 98 godina nadvojvoda Oton Habsburški. Osim njegove važne uloge u širim europskim i svjetskim okvirima, zapamtili smo ga kao velikog prijatelja Hrvatske u teškim danima borbe za neovisnost i kasnije, do kraja njegova ovozemaljskog života. Taj njegov angažman prikazuje članak na stranici Vjesnika. Neka mu pomogne zagovor bl. Karla (1, 2) i službenice Božje Zite (1, 2) da mu Gospodin širom otvori vrata svoga Kraljevstva.

[DODATAK, 6. VII. 2011.: a) dodana su točna vremena obredâ, b) čitatelj M. je sastavio rodoslovlje nadvojv. Otona koje se može vidjeti ovdje i c) postoji mogućnost da na ovoj stranici upišete izraze sućuti, također na hrvatskom jeziku. U knjigu žalosti su se već upisali brojni pojedinci i organizacije iz cijeloga svijeta, a ima i Hrvata iz domovine i inozemstva kao i nekih udruga.]

Sprovodne ceremonije će izgledati ovako:

- utorak, 5. srpnja do subote, 9. srpnja: posmrtni ostatci nadvojvode Otona Habsburškog bit će u crkvi Sv. Ulrika u Pöckingu. U crkvi će se održavati euharistijsko klanjanje, a bit će otvorena i noću. Svete mise: srijeda u 16 h, četvrtak u 17 h.

- subota, 9. srpnja: povorka kreće iz crkve sv. Ulrika prema župnoj crkvi sv. Pija u Pöckingu gdje će u 14 h biti rekvijem; glavni celebrant bit će dijecezanski biskup dr. Konrad Zdarsa.

- ponedjeljak, 11. srpnja: rekvijem u Teatinskoj crkvi u Münchenu u 10 h, glavni celebrant: nadbiskup dr. Rainhard kard. Marx. Na Odeonplatzu molitva kard. Marxa i ispraćaj uz Bayerische Gebirgsschützen i Tiroler Schützenkompanien. Primanje kod bavarskog ministra predsjednika u Carskoj dvorani rezidencije.

- utorak, 12. srpnja: Dolazak u Mariazell u 17 h, molitva presvetog ružarija u 18 h. Posmrtni ostatci nadvojvode Otona i nadvojvotkinje Regine bit će izloženi u hodočasničkoj Bazilici Mariazell gdje su proslavili svoj srebrni i zlatni jubilej braka. Ne treba zaboraviti ni simboliku mjesta jer se tu Blažena Djevica Marija štuje kao Velika Majka Austrije, Velika Gospa Ugarske i Velika Majka Slavenskih Naroda.

- srijeda, 13. srpnja: rekvijem u Bazilici Mariazell u 14 h. Glavni celebrant bit će biskup Graza, dr. Egon Kapellari.

- četvrtak, 14. srpnja i petak, 15. srpnja: ostatci Otona i Regine u Kapucinskoj crkvi, Neuer Markt u Beču.

- subota, 16. srpnja: rekvijem u Stephansdomu u 15 h, glavni celebrant će biti nadbiskup dr. Christoph kard. von Schönborn. Povorka će ići kroz Wiener Innenstadt i pokop u Kapuzinergruft.

- nedjelja, 17. srpnja: u 15 h rekvijem u Budimpešti u Bazilici Sv. Stjepana. Pohrana urne sa srcem nadvojvode Otona u benediktinskoj Teritorijalnoj nadopatiji Sv. Martina u Pannonhalmi.

Sigurno će biti nešto i u hrvatskim gradovima [u zagrebačkoj katedrali, 16. srpnja 2011. u 18 h- IKA]. Na kraju bih preporučio njegovu biografiju koju je 2005. objavila Hrvatska paneuropska unija; S. Baier: "Otto von Habsburg: životopis" i video koji prikazuje ritual na ulazu u kapucinsku kriptu na sprovodu kraljice Zite (od 1:26).

Sastavljeno prema: ottovonhabsburg.org, kath.net
Slika: Wikimedia Commons

3 komentara:

  1. Requiescas in pace, Majestät!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ecclesia Militans10. srpnja 2011. u 23:35

    Oremus te Domine,
    Pro haerede imperatorum romanorum et archiducum Austriae et regum Hungariae.

    Requiem æternam dona ei, Domine,
    et lux perpetua luceat ei.
    Requiescat in pace.
    Amen.

    Sancte Henrice II, ora pro eo.
    Sancte Stephane, ora pro eo,
    Sancte Ladislave, ora pro eo.
    Beate Carle, ora pro eo.
    Omnes beati reges et duces, orate pro eo.
    Omnes sancti, orate pro eo.

    Ave crux victoriosa, pacis reversio.

    OdgovoriIzbriši
  3. http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=4D2B1D0C-7751-45C8-959C-6A00A97F3679

    OdgovoriIzbriši