četvrtak, siječnja 27, 2011

Poradi kraljevstva nebeskoga (Mt 19, 12)

Kako se približava Papin pohod Njemačkoj javljaju se inicijative koje pod krinkom skrbi za dobro Crkve idu za drugačijim interesima. Najnoviju kampanju protiv celibata pokrenuli su poznati članovi CDU-a. Zahtijevaju svojevrsno njemačko "regionalno izuzeće" od ove obveze. Inicijativa je, naravno, naišla na pozitivan odjek u medijima kao i kod svih kojih se to pitanje najmanje tiče. Dok se prigovori različitim pomodnim "životnim stilovima" smatraju napadom na slobodu i pravo izbora, takvoga obzira ovdje nema. Mediji već prebrojavaju biskupe koji se ne žele priključiti proturimskoj kampanji. Osim kardinala Meisnera i biskupa Müllera, to su, znakovito, većinom mlađi biskupi; F. J. Overbeck, F. P. Tebartz-van Elst, K. H. Wiesemann i kardinal Marx. Prenosim odgovor na tu kampanju obraćenika na katoličku vjeru i, od prošloga studenog kardinala, W. Brandmüllera, donedavnog predsjednika Papinskog odbora za povijesne znanosti. Jedan je od najvećih zagovornika hermeneutike kontinuiteta koju zagovara papa Benedikt XVI. Srž njegova odgovora podsjeća na riječi sluge Božjega pape Pija XII.: "Ako svećenici, redovnici, redovnice kao i svi oni posvećeni na bilo koji način božanskoj službi njeguju savršenu čistoću, čine to stoga što je njihov božanski Učitelj živio djevičanski sve do smrti"(enciklika Sacra Virginitas).

"Budući da ste Vašu protucelibatsku inicijativu iznijeli u javnost, to onda zaslužuje i javni odgovor. On se ponajprije sastoji u pitanju: Što Vas kao političare legitimira da zauzimate stajalište o jednoj unutarcrkvenoj temi, koja Vas se ne tiče niti što se tiče Vaše službe, a niti osobno? Začuđuje Vaše pozivanje na manjak svećenika kad se promisli da je sve manji broj vjernika koji dolaze ne bogoslužje i žele primati sakramente. Ako unatoč tomu ustrajete na svojoj želji, potičete sumnju da se tu ne radi samo o celibatu, nego o prvom koraku prema jednoj 'drugoj Crkvi'. U tom surječju, zazivati jedan poseban nacionalni njemački put vodi prema raskolu, nacionalnoj crkvi.

Jeste li svjesni i toga da time samo nastavljate kampanju koja u Njemačkoj traje od početka XIX. st.- i koja do danas nije uspjela? Time stavljate u pitanje životni oblik o kojem je razmislio, dragovoljno ga prihvatio i vjerno ga živi premoćan broj svećenika. Za sve njih Vaša kampanja znači osobnu uvrjedu. Čini se da Vam nije palo napamet da ste time uvrijedili također Isusa Krista, Sina Božjega. Svećenik svojim beženstvom kao učenik Isusov ne čini ništa drugo, nego usvaja način života svoga Učitelja.

Izgleda da Vam nije jasno niti to da svećenički celibat počiva na apostolskoj tradiciji. Prema sigurnim rezultatima istraživanja u početku su sigurno posvećivani za biskupe i svećenike oženjeni muškarci, koji su nakon dana posvete doduše nastavljali obiteljski život, ali ne i bračno zajedništvo. To znači da 'Svjetska crkva', dakle i ekumenski koncil, ne smije i ne može ignorirati apostolsku predaju.

Stoga je izuzetno važno ovu diskusiju koja već do sitosti dosađuje i vrijeđa, a povrh toga unosi zbunjenost među vjernike, okončati."

Izvor: summorum-pontificum.de (25.1.2011.)
Slika: MJS

Nema komentara:

Objavi komentar